Alt du skal vide om stokke

Det kan være svært at finde rundt i greb, materialer og modeller, men her finder du alt, du overordnet bør vide, når du skal ud og kigge på stokke. Det er meget forskelligt, hvorfor man vælger at købe en stok, og det behøver ikke at have noget med alderen at gøre. Du kan være frisk og frejdig, selvom dine ben har brug for støtte. Det kan skyldes en skade, gigt, svækket balance, at du generelt er dårligt gående eller blot har brug for at føle dig mere sikker på benene.

Hvilken stok passer til dig?

I Danmark findes et forholdsvist stort udvalg af stokke. Nogle kan være ret æstetisk smukke i både form og materiale. De kan være lavet i fint, blankt træ og være elegant skåret. Der findes også stokke, som er mere ergonomiske og neutrale i deres udseende med bløde håndformede greb, som er lavet i stål og sorte farver. Udover udseendet bør du overveje, hvor meget støtte, du har brug for. Der findes nemlig mange forskellige typer stokke. Det kunne være:

  • Almindelige spadserestokke
  • Sammenklappelige stokke
  • Firepunktsstokke – med fire ben. Hvis du har brug for ekstra balancestøtte.
  • Specifikke stokke – som albuestokke, blindestokke, vandrestokke, stokke med sæde eller paraply.

Hvilket greb er det bedste?

Når det er tid til at vælge en stok, er det et par praktiske punkter, du bør tage stilling til. Et af punkterne er blandt andet at du får valgt det helt rigtige greb til din stok. Hvis du skal bruge din stok meget, kan det være en fordel at vælge et blødt og håndformet greb. Det er vigtigt, at du husker at holde på hele grebet, så du undgår belastning. Desuden skal du huske, at du skal holde din stok i den side, hvor dit ben er mindst usikkert. Det betyder altså, at du skal støtte på din stok i din mest raske side. Derfor skal grebet passe til din hånd i denne side.

Vælg den rette højde

Det andet punkt, som er vigtigt, at tage stilling til ved valg af en stok, er højden. Højden er vigtig, da du bør bevare den rigtige kropsholdning. Her skal du huske, at kun nogle stokke kan højdeindstilles. Dette gælder for eksempel ikke altid for træstokke. Højden på din stok skal passe på en sådan måde, at stokken når cirka til dit håndled.

Post Author: Bella Mason