Mulighederne inden for jagt med decoys

I en af de mest traditionsrige jagtformer bruger man forskellige former for decoys til at lokke dyret frem. Termen dækker forskellige attrapper, der har til formål at udnytte den egenskab ved de fleste former for vildt, at de er instinktive flokdyr. Lyden eller synet af en artsfælle, kan fx få dyrene til at føle sig mere trygge og nærme sig et område. Hvis attrapperne bruges korrekt, kan de markant øge jægerens chancer for ikke at vende tomhændet hjem.

Fra bukkekald til lokkedue

Der er flere muligheder på markedet for jægeren, der er interesseret i at prøve teknologien af. De allermest brugte attrapper er dog:

  • Forskellige former for kald, dvs. “fløjter”, der lyder som det dyr, som man gerne vil lokke frem. Med nogle af kaldene på markedet er der inkluderet en instruktions-DVD, så kaldsmønsteret udføres korrekt.
  • Forskellige lokkedyr i plastik, træ eller andet, der er lavet til rent visuelt at ligne et bestemt dyr. Dyrene kommer både i 2D og 3D, og der er ved enkelte af dem indbygget mekanik, som får dem til at bevæge sig som de dyr, de er ment til at efterligne. Til at transportere dyrene under jagt, udbydes der særlige bærenet.
  • Der udbydes også duftsprays, som fx kan udsende en hormonel lugt, der får byttedyret til at nærme sig.

OBS: Husk reglerne for, hvad man må lokke med

Som angivet ovenfor findes der altså flere muligheder for at lokke dyret frem under jagt. Imidlertid er der enkelte ting, som i skrivende stund ikke er tilladt iflg. dansk lovgivning. Selv om det måske er nemt at komme i tanke om ideen, er det fx ikke tilladt at bruge udfordring (dvs. lokkemad) med nedskydning for øje. Det er bl.a. derfor, at jagtbutikker, som sælger fodermekanismer (klik her), kan finde på at understrege, at foderhusene og -spiralerne er ment til at holde bestanden oppe og ikke til at jage vildt med. Ligesom i andre jagtsammenhænge, er det altid en god ide at tjekke lovgivningen i den grad, at den er relevant for det lokale jagtområde – og selvfølgelig altid holde sig opdateret.

Post Author: Bella Mason